Motorisk screening

Sæt motorisk screening og træning på skemaet i indskolingen og styrk elevernes faglighed og trivsel

Vi har i Sund Skole Nettet valgt at sætte ekstra fokus på motorisk screening og træning, da mange undersøgelser peger på, at der er en stærk sammenhæng mellem god motorik og kropsforståelse og barnets faglige og sociale udvikling. Med andre ord tyder det på, at jo bedre barnet udvikler og klarer sig rent motorisk, desto større potentiale har barnet for at få det maksimale faglige udbytte af skolearbejdet og samtidig opnå et større socialt potentiale.

Børn med motoriske vanskeligheder er ofte mindre fysisk aktive end deres jævnaldrende kammerater uden motoriske vanskeligheder. Lavt fysisk aktivitetsniveau kan på sigt have en lang række heldbredsmæssige konsekvenser, og samtidigt kan motoriske vanskeligheder medføre sociale og trivselsmæssige problemer, da de udsatte børn kan have svært ved at deltage i aktive lege, og dermed risikerer de at blive udelukket fra fællesskabet.

Både faglighed og trivsel er meget vigtige parametre hos Sund Skole Nettet, og da mindst seks procent af alle skolebørn har motoriske vanskeligheder i en sådan grad, at det har betydning for deres indlæring eller sociale udvikling ved skolestart, ønsker vi hos Sund Skole Nettet at hjælpe skolerne med at få implementeret en motorisk indsats.

C24D0076

Her på siden kan I finde en komplet pakke med alt det materiale, som I har behov for, for at kunne starte en motorikindsats på jeres egen skole. Derudover vil det være en fordel, hvis skolens motorikteam består af folk med erfaring ift at arbejde med børn og bevægelse. Vores motorikpakke tager udgangspunkt i Ingegerd Ericssons forskningsprojekt ‘Bunkefloprojektet’ og et eksemplarisk motorikprojekt i Roskilde Kommune. Pakkens indhold, som er til gratis download, finder I i boksen ude i højre side. Materialet er blevet udarbejdet i samarbejde med dr. phil i pædagogik og idrætsvidenskab på Malmø Højskole Ingegerd Ericsson, som har været ansvarlig for den pædagogiske del af Bunkeflo-projektet og lærer/projektleder Nicholas Hansen fra Roskilde Kommune, som har stået bag en motorikindsats på folkeskolerne i Roskilde Kommune.
Sideløbende med Sund Skole Nettets motoriktilbud arbejder Rockwool Fondens Forskningsenhed på et litteraturstudie om motorisk screening og træning. Så snart det er afsluttet, vil vi dele resultaterne med jer her på siden.

I kan også læse meget mere om motorisk træning og Bunkefloprojektet her: www.mugi.se

Hvis I ønsker en mere detaljeret gennemgang  af Bunkefloprojektet, så er der mulighed for at hyre dr. phil Ingegerd Ericsson til et arrangement på jeres skole.

Hvordan kommer jeg i gang med et motorik forløb på min skole?
En stor del af motorikpakken findes tilgængeligt her på siden. Selve MUGI-observationsskemaet inklusiv beskrivelse og filmklip af alle observationens øvelser samt Ingegerd Ericssons bog ’Rör dig-lär dig – Motorik och inlärning, 2005’ kan købes for 500 kr. ekskl. moms ved henvendelse til Sund Skole Nettets sekretariat på tlf. 33 34 47 04.
I er også altid velkomne til at kontakte SSN-sekretariatet, hvis I ønsker et gratis informationsmøde om motorik-pakken.

Følgende materiale kan købes i en samlet pakke ved henvendelse til Sund Skole Nettets sekretariat:

• Oversigt over remedier og råd ifm MUGI-observationen
  • Beskrivelse af MUGI-observationens øvelser inkl. filmklip
  • MUGI-observationsskema
  • Ingegerd Ericssons bog ’Rör dig-lär dig – Motorik och inlärning, 2005’

Du finder den samlede materialepakke HER.

”Många barn är idag mycket rika på syn- och hörselintryck, men fattiga på rörelseupplevelser. I skolan kan alla barn nås och där finns möjlighet att ge extra motorikstöd till barn som behöver det. Med MUGI observationsschema kan eventuella motorikproblem upptäckas i ett tidigt skede. Daglig idrottsundervisning och motorikträning enligt MUGI-modellen gav bättre studieresultat i Bunkefloprojektet, så att fler elever klarade grundskolans mål och behörighet till högre utbildning.” Citat Ingegerd Ericsson

Kilde:
Årsrapport for børn indskolet i skoleårene 2009/10 og 2010/2011
Motoriske vanskeligheder
Sundhedsplejerskernes undersøgelse af motorik ved indskolingen.
Databasen Børns Sundhed
Et tværkommunalt samarbejde med Region Hovedstaden og